Vprašanja in odgovori – moka Conspersa

 

Proizvodnja kaljene pšenice z novo pantetirano tehnologijo

KAKŠNA JE PŠENIČNA MOKA IZ KALJENE PŠENICE?
To moko dobimo iz specifičnega, patentiranega tehnološkega procesa s kaljenjem pšenice in potem z različnimi obdelovalnimi procesi, da na koncu dobimo ta produkt.

 

IZ KAKŠNE PŠENICE JE NAREJENA TA MOKA?
Narejena je iz trgovske pšenice (kar pomeni mešanico pšeničnih vrst), ki je kupljena v silosih. Pomembno je, da je moka čista (brez škroba in poškodb); pomembno je tudi, da ni kemično kontaminirana (obdelana z različnimi kemikalijami ker to ovira oz. preprečuje kaljenje).  To čisto pšenico se pred kaljenjem pripravi in opere. Proces se lahko izvede na novi in stari pšenici.

 

SE LAHKO TA PRODUKT NAREDI IZ GENSKO SPREMENJENE PŠENICE?
Genetsko spremenjena pšenica kali samo v prvi generaciji (seme kupljeno pri proizvajalcu), ker vsebuje »morilski gen«, ki preprečuje kaljenje. To je narejeno za vsako seme, da se glede na uredbo kupi pri proizvajalcu gensko spremenjenih semen. Ta moka ni narejena iz gensko spremenjene pšenice.

 

KAKŠNA JE RAZLIKA MED TO MOKO IN MOKO DRUGIH PROIZVAJALCEV?
Ta moka je narejena iz polnih zrn spomladanske moke skladno z novo patentirano tehnologijo proizvodnje, ostala pšenična moka pa je narejena iz samo enega dela pšeničnega zrna. Za podrobnosti si lahko ogledate morfologijo pšeničnega zrna.

 

JE TO NADOMESTEK ZA NAVADNO MOKO?
To je nadomestek za navadno moko, vendar glede na njeno hranilno vrednost ne more biti klasificirana kot navadna moka, t.i. ena izmed »štirih belih smrti« (sol, mast, sladkor in moka).

 

IMA TA MOKA ENAK ALI DRUGAČE OKUS KOT NAVADNA MOKA?
Ta moka ima enkraten, popolnoma specifični okus in aromo. Okus spominja na cvet akacije, ali mlad oreh in vonj je kombinacija zeliščnih vonjev. Zaradi odstranjenega škroba ima malce sladek okus.

 

ZAKAJ TA MOKA POČASI DVIGUJE KRVNI SLADKOR?
Prvič, škrob ki je sladkor (karbohidrat) je razgrajen na preprosto, tvorno obliko – monosaharid in disaharid. 
Drugič, rastlinska vlakna v moki upočasnijo perbavo teh karbohidratov in to povzroči povišanje krvnega sladkorja. Internet je poln teh razlag.

 

KAKŠEN JE GLIKEMIJSKI INDEKS TE PŠENIČNE MOKE?
Glikemijski indeks znaša samo 24. Navadna in inegrirana pšenica imata več kot 4-krat višji indeks, ki je odvisen od tipa moke.

 

ALI OBSTAJA KAKŠEN DOKUMENT, KI DOKAZUJE, DA JE MOKA IZ KALJENE PŠENICE DOBRA ZA DIABETIKE?
USDA (Kmetijsko mistrstvo ZDA) je analiziralo hranilne vrednosti moke iz kaljene pšenice na njihovi spletni strani. Na njihovi drugi strani, ki se ukvarja z podrobno analizo hrane, je analiza glikemijskega indeksa kaljenja pšenice (GI je 24). Drugi vir veljavnih informacij je znanstveno delo izvedeno na takšni pšenici. Rezultati, ki temeljijo na analizi in zaključkih kažejo na pozitiven učinek te moke na človeški organizem.

 

KAKŠNA HRANA SE LAHKO PRIMERJA S TEM PRODUKTOM GLEDE GLIKEMIJSKEGA INDEKSA (GI)?
Vsaka hrana z enakim ali podobnim glikemičnim indeksom se lahko primerja s to moko in povezavo z dvigovanjem nivoja krvnega sladkorja. Primerjalna prednost te moke je njena bio-kemična zgradba, t.j. vsebnost vitamina B kompleks, vse štiri oblike vitamina E, polifenoli in flavonoidi (vitamin E, polifenoli in flavonoidi so izredno močni rastllinski antioksidanti in v obliki, ki se nahaja v moki, jih organizem zlahka absorbira in porabi) in antioksidanti. Podrobna analiza količin teh sestavin in njihova vloga v organizmu se najde v znanstvenih dokumentih.

 

KOLIKO GRAMOV KRUHA LAHKO POJEDO DIABETIKI?
Normalna količina kruha na obrok znaša 50 – 150 g. Ta količina kruha ne predstavlja problemov diabetiku. To je zanimivo zaradi njegove zgradbe, uživanje tega kruha hitro vzbudi občutek sitosti.


ZA KAJ SE TE MOKE (KRUHA) NE DA UPORABLJATI?
Zaradi njene bio-kemične strukture je ta moka v hranilnem smislu visoko koristna hrana brez kontraindikacij ob uporabi, t.j. uporablja se jo lahko brez omejitev.

 

KAJ SE DOGAJA S PŠENIČNIM ŠKROBOM?
Kaljenje zrnj se prične s turbolentnim bio-kemičnim procesom, ki ima za nalogo, da pripravi pogoje za rast in razvoj novega življenja rastline. Eden od teh procesov je hidroliza škroba (naravni razkroj brez škodljivih ostankov delovanja encimov in katalizatorjev). Inulin (škrob) je kompleksen karbohidrat, ki se hidrolizira v disaharide in monosaharide. Zato je vsebnost škroba močno reducirana.

 

KAJ SE ZGODI S PŠENIČNIM GLUTENOM?
Tudi gluten hirolizira. Pod vplivom encimov, gluten razpade na aminokisline in je kot tak popolnoma neškodljiv. Hidroliza glutena in škroba ima funkcijo ustvarjanja novega življenja. Poenostavljeno, hidroliza škroba zagotovi energijo in hidroliza proteinov material za novo rastlino.

 

KAJ SE ZGODI S FITINSKO KISLINO IN DRUGIMI PŠENIČNIMI ANTINEVTRITANTI?
Znano je, da vsebujejo pšenična zrna snovi, ki imajo poguben vpliv za organizem. Najbolj znana je fitinska kislina, ki preprečuje vnos mikro in makro elementov (mineralov) iz hrane. Tukaj je pomembno, da zaradi kaljenja vsi antinevtritanti izginejo in jih v tem prodktu ni.

 

ALI TA MOKA VSEBUJE INULIN IN KOLIKO?
Moka iz kaljene pšenice vsebuje inulin v sledeh, ker je hidroliziran kot fruktooligosaharid. Nekaj drugega je v pšenici (inulin se najde v korenini in lupini – rastlinske vrste, ki producirajo inulin kot energijsko rezervo, ne morejo hkrati proizvajati škroba). Glede na zadnje raziskave inulin ni tako pomemben in ga ni potrebno vnašati v človeško prehrano (zadnje študije kažejo, da inulin stimulira rast in razvoj Klebsiellove bakterije, ki povzroča resne bolezni prebavnega sistema).

 

KAJ SO PREDNOSTI UPORABE TE MOKE V PREHRANI?
Največje prednosti uporabe te moke so najdene v bio-kemični zradbi moke same. V primerjavi s polno moko ima ta moka večkratno količino vitamina B, E, polifenolov, flavonoidov, antioksidantov, … Te snovi so v takšni naravni obliki, da jih organizem zlahka sprejme in porabi. Ker so to »žive« snovi (ne farmacevtsko izdelane, ampak popolnoma naravne in stabilne), je njihov vpliv na telo močnejši kot farmacevtski produkti. V tej obliki so sestavine zelo stabilne in dolgo ostanejo v moki ne da bi spremenile svoj zdravilni učinek.

 

KAKO DOLGO LAHKO DIABETIKI UPORABLJAJO TO MOKO V SVOJI PREHRANI?
Ni omejitev za uporabo te moke v prehrani diabetikov.  Pšenična moka ni zdravljenje, ampak prehransko koristna za uživanje. Ni dnevnega odmerka.

 

JE TA MOKA LAŽJE PREBAVLJIVA KOT DRUGE MOKE?
Uporaba te moke je olajšanje za prebavni sistem. Razlog so hidroliza in drugi bio-kemični procesi do katerih pride med kaljenjem. V telesu se prebava škroba prične v ustih z encimi amilaze, ki se izločajo s slino. Amilaza razgraja kompleksne polkisaharide v manjše polisaharide. Učinek se prekine v želodcu zaradi vpliva gastrične kisline. Proces se nadaljuje v tankem črevesu in dvanajsterniku na nivo mono in disaharidov. V tej moki je proces že končan in prebava je lažja, telo olajšano. Enako se zgodi s pšeničnimi proteini.

 

ALI STE ZAZNALI, DA IMAJO LJUDJE MANJ PREBAVNIH TEŽAV, ČE UPORABLJAJO TO MOKO?
Redna uporaba te moke v kruhu in testeninah odstrani večino najbolj razširjenih bolezni po svetu – zaprtje in nervozno črevesje, kar  je dodatna prednost te moke. To pomeni, da poleg razbremenitve prebavnega sistema, prispeva tudi k očiščenju organizma vseh toksinov.

 

SE POJAVLJAJO NEGATIVNE REAKCIJE?
Do sedaj pri ljudjeh, ki uporabljajo to moko ni bilo negativnih reakcij.

 

KAJ SE ZGODI Z VITAMINI, ANTIOKSIDANTI IN ENCIMI MED MLETJEM IN TERMIČNIM PROCESOM (KRUH JE POTREBNO SPEČI)?
Zelo je pomembno, da so vitamini, antioksidanti, encimi in ostale pomembne snovi te moke v zelo stabilni obliki in se jim življenska doba ne skrajša. Kruh in ostali izdelki so lahko termično obdelani. Lahko so tudi hitro pripravljeni, pečeni ali sušeni. Termična obdelava naj bo narejena pri temperaturi nižji od 60°C.  Pri tej temperaturi so vse sestavine (razen vitamina C) stabilne.

 

LAHKO TUDI KDO DRUG UPORABLJA TO MOKO?
Glede na kemijske spremembe, ki se pojavijo med kaljenjem, lahko to pšenico uporabljajo ljudje z glutensko intoleranco, veganci, vegetarjanci in ljudje, ki se strogo držijo diete.

 

ALI JE TA MOKA LAHKO ORGANSKA?
Ko je bila ta tehnologija vzpostavljena, je bila vzpostavljena skladno z nemškim zakonom o organski proizvodnji, tako se jo lahko certificira in se z njo pridobiva organski produkt. Lahko se jo tudi certificira za halal in košer standarde.

 

ALI TA MOKA VSEBUJE AMINOKISLINE?
Kaljenje je dajanje novega življenja in seveda je logično, da je v zrnju velika količina aminokislin. Proces produkcije dovoljuje shranjevanje vseh teh aminokislin, zato je ta produkt edin znan, ki vsebuje vse aminokisline, nujne in navadne, v vrednostih, ki so potrebne za organizem.

 

ALI TA MOKA VSEBUJE HOLESTEROL IN KAKO LE-TA VPLIVA NA TELO?
Pšenična moka ne vsebuje holesterola in je v ljudski medicini znana kot odstranjevalec holesterola.

 

ALI S TO MOKO PREPREČIMO NEKATERE BOLEZNI IN KATERE?
Glede na raziskave, ki so jih naredili The scientists of Arts I.C.W. in Hollman P.C.H. igra dnevni vnos pšenice (kruh, testenine) pomembno vlogo pri varovanju pred boleznimi kot so rak, kardiovaskularne in prebavne bolezni.

 

ČE SE SLADKOR NE POVEČA, INSULIN NE AKTIVIRA, KAJ TEORETIČNO POMENI TO GLEDE NA IZGUBO TELESNE TEŽE IN ALI NAJ OSEBA, KI ŽELI SHUJŠATI UPORABLJA TO MOKO?
Glikemični indeks 24 dviguje urin počasi in enkomerno. Do neznatnega dviga sladkorja prihaja, ker vlakna moke tvorijo nekakšno mrežo skozi katero karbohidrati počasi prehajajo skozi črevesne ovire. Ta moka ima v 100 g 200 kCal, navadna pa 369 kCal. Zaradi tega ima hrana narejena iz te moke manj kalorij. Po drugi strani pa zaradi sestave ta moka zelo hitro da občutek sitosti in s tem vnesemo v telo tudi manj hrane. Če kombiniramo z lahko vadbo je to varen recept za hitro in zdravo izgubo teže.

 

ZAKAJ JE TA TEHNOLOGIJA PATENTIRANA IN POSEBNA? ALI JE MOŽNO, DA VSAK LAHKO KALI PŠENICO IN JO UPORABLJA V PREHRANI?
Ta tehnologija je patentirana in posebna, ker je dovolila shranjevanje celotne hranilne vrednosti pšenice. Trenutno ni nobenega pomembnejšega in boljšega produkta pšenice. Ne, ker smo to razglasili, ampak ker so to zagotovili neodvisni strokovanjaki, ki so to moko testirali. Rezultati testov so bili objavljeni v prestižnih znanstvenih revijah in se jih da najti pod temi naslovi (popoln vir je na strani 1041, na drugi strani prve znanstvene raziskave in na strani 4324 druge raziskave):
– Cite this, International Journal of Food Science and Technology 2014, 49, 1040-1047 Can the sprouting process applied to wheat improve the content of vitamins and phenolic compounds and the anti-oxidant capacity of the flue;
– Food Funct., 2016, 7, 4323E ff ects of enzyme activities during steeping and sprouting on the solubility and composition of proteins, their bioactivity and the relationship with the bread making quality of wheat flour.

 

GRE ZA PATENTIRANO TEHNOLOGIJO PROIZVODNJE MOKE IZ KALJENE PŠENICE, AMPAK TU SO SKORAJ SAMI ODGOVORI O PŠENICI PRIDOBLJENI S TO TEHNOLOGIJO?  KATERE ŽITARICE SO ŽE BILE TESTIRANE S TO TEHNOLOGIJO? KAKŠEN JE REZULTAT UNIČENJA PŠENICE IN OSTALIH ŽIT ZARADI TE TEHNOLOGIJE?
Do sedaj smo kalili več kot 90 semen različnih rastlinskih vrst s patentirano tehnologijo in iz njih naredili moko (pira, oves, sončnice, čija, alfa-alfa, …). Iz nekaterih vrst smo razvili sprecifične skupine produktov, kot tritikale (hrana prihodnosti). Do sedaj je bilo razvitih 132 produktov iz žitnih semen. Glede na raziskave, in čeprav zveni neverjetno, so pšenični otrobi na prvem mestu glede na hranilno vrednost.

 

ALI LAHKO PRIMERJAMO TO MOKO S CELOVITO MOKO BIODINAMIČNE PROIZVODNJE?
Biodinamična proizvodnja in proizvodi teh standardov so top proizvodi današnjih dni. Naša patentirana tehnologija pa jih nadalje izboljšuje pri zviševanju hranilne vrednosti.

 

 

Naroči